SAMVÆRSPOLITIK
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 

LG gymnastik har vedtaget nedenstående politik for at sikre et chikanefrit samværsmiljø for alle i foreningen.

Formålet med politikken er at tilgodese og beskytte den enkelte mod chikane, krænkelser og i værste fald, seksuelt overgreb. Ingen i LG gymnastik skal opleve chikane eller krænkelser på grund af race, farve, køn, fysiske karakteristika, seksuel orientering eller fysiske eller psykiske handicaps.

Samværspolitikken omfatter alle med tilknytning til foreningen, og dækker alle situationer i forbindelse med fx;

LG gymnastik definerer chikane og krænkelse således;

Chikane er enhver uvelkommen udtalelse, opførsel eller gestus rettet mod personer eller grupper af personer, som er fornærmende, nedværdigende, ydmygende, ondskabsfuld eller uforskammet, og som er af en sådan natur, at det bevidst generer andres mulighed for at deltage og udfolde sig.

En krænkelse består i at skade eller begå overgreb mod nogens ære eller selvfølelse. Krænkelse kan også bestå i at begå fysisk overgreb, i værste fald seksuelt overgreb mod nogen.

LG gymnastik vil arbejde for et chikane- og krænkelsesfrit samværsmiljø ved:

Har man mistanke om eller har man konstateret at foreningens samværspolitik ikke bliver overholdt, skal man kontakte administrationen, som har pligt til at tage henvendelsen alvorligt, og handle herefter. Det er administrationen, der afgør, hvilke konsekvenser overtrædelsen medfører.


GENERELLE REGLER 

Træneres samvær med børn

Fysisk kontakt

Kommunikation

Billeder og video

Sociale medier

Ture med overnatning

Omklædning og bad

Kørsel

Alkohol

Rygning og snus

Euforiserende stoffer


BØRNEATTESTER

Det er obligatorisk at tjekke alle ledere over 15 år, der har med børn og unge under 15 år at gøre, for at afsløre evt. domme for seksuelle overgreb. Administrationen sørger for at indhente og behandle børneattesterne. Oplysningerne vil blive behandlet fortroligt.

Man kan ikke fungere som leder i foreningen uden at underskrive en samtykkeerklæring, som giver foreningen ret til at indhente børneattest fra kriminalregistret.

Har lederen en plettet (positiv) børneattest, kan vedkommende ikke virke i foreningens regi.

Foreningens trænere skal overholde Straffelovens §223 (skolelærerparagraffen). Det betyder, at man ikke kan være kærester med et medlem under 18 år, som man samtidig er træner eller instruktør for.
 

UNDGÅ MISFORSTÅELSER 

Der skal være plads til både modtagning, teknikmæssig irettesættelse, sejrsknus, et klap på skulderen og en trøstende omfavnelse til dem, som har slået sig eller er kede af det. Det er naturligt, at trænere i træningssituationer har kropskontakt med gymnasterne/udøverne, idet idræt handler om at bruge kroppen, mærke og beherske den. Frygten for beskyldning om seksuelle overgreb må aldrig føre til, at træneren ikke tør røre gymnasterne/udøverne.

Alle trænere og ledere skal være opmærksomme på ikke at bringe sig i en situation, hvor der kan opstå misforståelser om hensigten med deres optræden.

Hvis en træner eller leder føler at være kommet i en situation, der kan misforstås af andre, skal vedkommende hurtigst muligt kontakte administrationen så evt. ”fejlagtige” misforståelser eller rygter ikke får lov til at spredes.

 

HVIS DER OPSTÅR MISTANKE OM KRÆNKELSER 

Foreningschefen er kontaktperson ved henvendelser om en mistanke om krænkelse. Denne afgør, sammen med administrationen, hvilke handlinger der skal foretages.

Administrationen har ansvaret for at der etableres kontakt til den mistænkte og den krænkede person eller dennes forældrene, hvis krænkelsen drejer sig om en person under 18 år.

Administrationen sørger efter behov for kontakt til relevante myndigheder, f.eks. socialforvaltning og politi. Foreningschefen og Formanden er de eneste, der, på vegne af foreningen, udtaler sig til pressen om den konkrete sag.

Administrationen har mulighed for at trække på den ekspertise, som DGI tilbyder.

Konstateres der en krænkelse, skal administrationen straks informere barnets forældre. Samarbejdet med den person, der har begået overgrebet (krænkeren) opsiges øjeblikkeligt, og sagen anmeldes eventuelt til politiet.

Ved ønske om anonym henvendelse henvises til foreningens Whistleblowerordning.

____________________________________________________________________________________________________________________________

Samværspolitikken er vedtaget oktober 2024. Senest ændret marts 2025.